Bloemendal wordt prachtig

16 mei '23

De avondzon glinstert in het water, je voelt de warmte op je huid. De wind ruist door de hoge bomen, de geur van lavendel vliegt subtiel langs. In de Bloementuin staan al je zintuigen aan. Dit is dé plek waar je ontspannen woont. Met het knusse Barneveldse dorpsgevoel. In een duurzaam appartement. Met veel water, groen en natuurschoon om je heen. Een schot in de roos!

klimaatadaptief, biodivers en duurzaam

Aan de noordzijde van het gezellige Barneveld komt, aan de oevers van een van de vele beken die uit de Veluwe naar het westen stromen, de nieuwe wijk Bloemendal. Bloemendal bestaat uit diverse wijken, waar de Bloementuin er een van is. Een unieke wijk voor Barneveld waar de natuur de hoofdrol speelt.

Bloemendal wordt uniek doordat deze klimaatadaptief, biodivers en duurzaam is, óók voor mensen die er nu en straks komen wonen. De wijk is ontworpen met als uitgangspunt het gebruik maken van het bestaande landschap. Hierdoor zie je in de wijk veel bestaande bomen en struiken waardoor het nu al een volwassen groene wijk is.

image alt

Groene en fijne wijk

In Bloemendal is de structuur van het landschap duidelijk zichtbaar, zo zijn de boom- en slootstructuren meegenomen in het basisontwerp. De groene zoom langs de Bloementuin ligt lager dan de woon wijk en fungeert als natuurlijke wateropvang voor de wijk. Verder zijn voor de wateropvang diverse groene parken waar regenwater in de grond kan zakken, is er een permanente waterplas uitgegraven en komen er bij de eengezinswoningen infiltratie kratten in de grond.

Een van de belangrijke kenmerken van Bloemendal is de groene opzet. De vroegere sloten in het landschap zijn verbreed voor onder andere de water opvang, maar bieden vooral ruimte aan een hoop leven! In de bomen grassen en struiken gonst het van de activiteit. Naast verkoeling creëren zij ook mooie zicht lijnen door de wijk en geniet je extra van de natuur tijdens bijvoorbeeld een wandeling met de hond.

Hagenplan en nestkasten

Alle woningen binnen Bloemendal worden, als onderdeel van de wijk, voorzien van hagen en op speciale plekken met pergola’s met klimplanten. De hagen en pergola’s zorgen voor een extra groene versterking in de wijk, maar bieden ook onderdak aan vogel- en insectensoorten. Aan ruimte voor vogels is vanzelfsprekend ook gedacht. Door Bloemendal komen verspreid verschillende nestkasten. Zo vinden ook de huismus, de gierzwaluw en de huiszwaluw in Bloemendal hun nieuwe thuis. Voor de vleermuis worden op specifieke locaties nestkasten aangebracht.

image alt

Spelen met groen

Opvallend aan Bloemendal is het gebruik van diverse gras- en boomsoorten. Zo vind je bij de speelplek het traditionele gras, maar door de rest van de wijk komen afwisselende grassoorten, van hoge grassoorten tot aan inheemse kruidenvegetatie.

Om een mooie variatie in kleur en blad te creëren worden bomen afwisselend geplaatst. In de oost-west vebindingen van Bloemendal zijn voornamelijk inheemse bomen gebruikt terwijl in de straten de meer traditionele bomen komen. Bij de boomsoorten is goed gekeken naar de diversiteit in bloeiperiode zodat er een mooie kleurschakering ontstaat. Zowel in de zomer als de herfst.

Bloemendal wordt een wijk die ruim schoots voldoet aan de 3-30-300 regel. Iedereen heeft uit zijn huis zicht op 3 bomen, 30% van de wijk is bedekt met bladerdek voor voldoende schaduw en iedereen woont minder dan 300 meter van een park. In dit soort wijken leven mensen gezonder én gelukkiger.

  Bekijk het woningaanbod
  Meer nieuws lezen