Architect Bloementuin neemt je mee achter zijn tekentafel

29 april '22

Edwin van Elk van EVE architecten maakte het ontwerp van de Bloementuin fase 2. Ook onder fase 1 zette hij zijn handtekening, toch zijn de ontwerpen zo verschillend dat het lijkt of er meer architecten achter zitten. En laat dat nou precies de bedoeling zijn! De gemeente wil met allemaal verschillende buurtjes het dorpse karakter van de Bloementuin accentueren.

“Het ontwerp van Bloementuin fase 1 viel in de smaak. Toch ben ik helemaal opnieuw begonnen. Er lag een beeldkwaliteitsplan en de uitgangspunten die daar in staan heb ik dit keer anders geïnterpreteerd. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden”, vertelt Edwin met een glimlach.

image alt

Zo breng je variatie aan

In Bloementuin fase 2 komen alleen rijwoningen in kleine rijtjes. Onder de daken gaan tussenwoningen, hoekwoningen en levensloopbestendige woningen schuil met een compleet woonprogramma op de begane grond.

Het leuke is dat je straks bijna geen huis ziet dat hetzelfde is als het huis ernaast. Dat komt omdat Edwin aan de hand van een 4-tal ontwerpmiddelen variatie heeft aangebracht. Edwin legt uit hoe hij met metselwerkdetails differentiatie binnen een rijtje heeft gemaakt. Je ziet geen rij met woningen, maar verschillende huizen met een eigen gezicht.

Variatie 1 - Metselwerkdetails

“De hele begane grond is verticaal gemetseld en er zit een sierrandje tussen de begane grond en 1e verdieping. De gestapelde stenen naast de deur vormen een element waarin de bel, het lichtarmatuur en de brievenbus verwerkt zijn.”

Variatie 2 – Sprongen in de gevel

Elk blok heeft minimaal 2 woningen die een stukje terug liggen. Deze sprong in de gevel breekt het rijtje en benadrukt het kleinschalige gevoel. De terugliggende woningen hebben een andere raamindeling, soms met een uitkragend bloemkozijn, voorzien van een Frans balkon. De ramen in de hoekwoningen zijn weer anders dan die van de andere rijwoningen.

Variatie 3 – Kleurgebruik

Vanuit het beeldkwaliteitsplan lag er de wens om eenheid te creëren door de rijtjes als een duidelijk herkenbaar blok vorm te geven. Dat doe je door dak en steenkleur op elkaar af te stemmen. Kinderen kunnen straks zeggen, ik woon in het oranje, bruine of rode blok.

Variatie 4 – Daken

De gemetselde dakkapel die – als het ware – door het dak heen prikt, komt op 3 punten terug bij de hoekwoningen met dwarskap. Het draaien van de kappen en toevoegen van dakkappelen is het laatste middel dat ik heb gebruikt om ieder huis een eigen karakter te geven.

Op tekening zijn sommige details als dieptewerking en kleur lastig over te brengen. Maar als je hier straks rondloopt, zie je wat de architect heeft bedoeld. Dit wordt echt heel mooi. Edwin tot slot: “De enthousiaste reacties die tot dusver op het ontwerp zijn gekomen, maken me blij. Ik hoop dat mensen hier straks met heel veel plezier zullen wonen.”

  Bekijk de woningen
  Lees het laatste nieuws